Lindahl's Singelloop Utrecht

Oudste stratenloop van Nederland

Mede dankzij een rijke historie staat Lindahl's Singelloop Utrecht zowel nationaal als internationaal bekend als een uniek loopevenement. De grootste van Utrecht met een supersnel parcours, uitstekende en innovatieve organisatie, enthousiast publiek langs het parcours en een unieke sfeer in de Utrechtse binnenstad. De statige Maliebaan en monumentale Wilhelminapark zijn twee echte Utrechtse locaties die bijdragen aan de bijzondere sfeer van dit evenement dat jaarlijks op veel belangstelling kan rekenen.

In het jubileumboek schrijft Pim van Esschoten: “De geschiedenis van de Singelloop kent prachtige jaren en ook edities sans histoire. Er zijn jaren dat er helemaal geen Singelloop is. Drie keer komt het evenement sterk terug. Bij de zestigste editie in 2010 bevindt het zich in een nieuwe bloeiperiode. Die veerkracht kent twee bronnen: de schoonheid van het parkoers en de historie van de loop. Samen maken ze de Singelloop tot een monument.”

Historie

Singelloop Utrecht draagt met trots het vaandel van oudste stratenloop van Nederland. De eerste editie vond plaats in 1925. In 1928 waren er slechts 37 deelnemers. Langs het parcours maar liefst 100.000 man publiek. De start was destijds op het Smakkelaarsveld in Utrecht. De binnenstad van Utrecht vormt jaarlijks het prachtige decor voor toeschouwers om de lopers aan te moedigen. Beelden zoals aan de rechterzijde tonen de historische waarde van het evenement.

Erepodia 1925 - 2017
Historie

Wereldrecord

Leonard Komon (links op de foto uit 2017) schreef op zondag 26 september 2010 geschiedenis door bij de 60ste editie in Utrecht een wereldrecord te lopen. De 22-jarige Keniaanse langeafstand loper finishte in een tijd van 26 minuten en 44 seconden en was daarmee 17 seconden sneller dan zijn landgenoot Micah Kogo. In 2017 keerde Komon terug in Utrecht en finishte als derde. “Utrecht geeft mij een warm gevoel. De start op de Maliebaan, de route door de binnenstad en het publiek langs het parcours. Dit is een uniek evenement, ik ben trots dat ik hier een wereldrecord heb gelopen.”

 


De uitslagen zijn bekend!

Bekijk hier de uitslagen van de Lindahl's Singelloop Utrecht

Lees meer