Sfeerverslag

Bijna 11.000 lopers maakten van de 68ste zonnige herfsteditie een groots loopfeest in Utrecht.

De 68ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Davis Kiplangat.  De 20-jarige Keniaanse atleet finishte in een zeer snelle 27 minuten en 24 seconden, nog voor zijn concurrenten Gisamoda en Kipsang.

Om 11.30 uur gingen de eerste ‘topatleten’ van start. Maar liefst 600 sportieve kinderen gingen om 11.30 uur op de uitverkochte 1 km afstand op weg naar hun welverdiende medaille. Vanaf 8 jaar kon meegedaan worden aan de 2,5 km van de Partou Kids Run. Ongelooflijk hard is er gelopen, de eerste jongens en meiden hadden de 2,5 km afgelegd binnen 10 minuten. Het publiek verzamelden zich intussen massaal op de prachtige Maliebaan voor de start van de 5 km. Wat is het toch een mooie startlocatie en wat hebben we het getroffen met het weer.

In de middag kwam er wat meer bewolking, maar het bleef droog en de temperatuur was heerlijk om te lopen. Wanneer het startschot klinkt vertrekken, onder de muzikale begeleiding van een live saxofonist, bijna 2000 lopers voor een nieuwe route door de prachtige binnenstad. Het publiek dat na de start van de Maliebaan naar het Wilhelminapark toesnelden en de lopers die op weg waren naar de start van de 10 km werden in de Burgemeester Reigerstraat toegezongen, -gedanst en aangemoedigd door het HUP-team van NS. De verbindingsweg is dankzij het HUP-team een groot feest om door heen te lopen.

Vanwege de overweldigende belangstelling was de 10 km dit jaar wederom volledig uitverkocht. De 10 km is met uitstek de populairste afstand van de oudste stratenloop van Nederland. Deze afstand startte in maar liefst vijf waves met voorop de absolute wereldtop op de 10 km.Davis Kiplangat, vorig jaar 5e in Utrecht, wist de 68e editie op zijn naam te schrijven. Khalid Choukoud finishte als eerste Nederlander in een tijd van 28:49, slechts vijf seconden boven zijn persoonlijke record. Bij de vrouwen maakten de Keniaanse Eva Cherono (32'04") en de Nederlandse Maureen Koster (32'15") hun favorietenrol waar. Cherono liep een fantastische wedstrijd en kwam ruim een minuut voor de nummer twee, Valentine Chepkwemoi Mate, over de finish in een tijd van 31:17. Zij liep daarmee 1 minuut en 17 seconden van haar persoonlijke record af. Koster werd vandaag gekroond tot eerste Nederlandse dame en derde dame overall. 

 

 

Bijna 11.000 lopers maakten van de 68ste zonnige herfsteditie een groots loopfeest in Utrecht (2)

Wat een heerlijke herfsteditie

Na de start van de topatleten begonnen de ruim 7.750 recreanten aan hun 10 km wedstrijd. Ze werden getrakteerd op een sfeervol parcours langs de authentieke singels met veel publiek en een tiental muziekpunten. Het is mooi om te zien dat er heel wat lopers vandaag hun eerste 10 km hebben volbracht en dat er tegelijkertijd vele pr’s zijn gesneuveld. Ook is er heel hard en fanatiek gelopen voor het goede doel, de Hartstichting waarvoor een bedrag van 7.300 euro is binnengehaald, maar bovenal is er heel veel loopplezier beleefd aan deze editie.

Bij terugkomst in het Wilhelminapark lijkt het wel of je op een festival bent beland. Wat een heerlijke drukte. De deelnemers en hun supporters zoeken elkaar op en praten na onder het genot van een drankje en hapje in de zon. De kinderen springen op het luchtkasteel van Partou, anderen gaan op de foto bij het AD en weer een ander wordt donateur van de Hartstichting. De LIVE band ’Mooi weer op straat’ maakt het geheel af met covers van bekende nummers. Vrolijke gezichten met grote glimlach, iedereen is trots op zijn prestatie en geniet nog heerlijk na.

De provincie Utrecht heeft tijdens de Singelloop Utrecht een variant op de landelijke Bob-campagne ingezet. Onder het motto ‘proost alcoholvrij’ startte de SportBob-actie tijdens de Singelloop Utrecht. Het doel van de campagne is om te laten zien dat sportprestaties ook zonder alcohol gevierd kunnen worden. In het Wilhelminapark werden de eerste vijfhonderd bezoekers getrakteerd op alcoholvrije cocktails.

Utrecht loopt op de eerste zondag in oktober uit voor de Singelloop. Het evenement wordt door de stad gedragen. Het is een bijzondere belevenis voor deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers, voor iedereen die op zijn manier zijn steentje heeft bijgedragen. De 68e editie van de Singelloop Utrecht is er één om niet snel te vergeten, maar om met een gelukzalig gevoel aan terug te denken.

Graag tot volgend jaar op zondag 6 oktober!