Sfeerverslag

Ruim 10.000 lopers maken van de 67ste editie een prachtig loopfeest in de Utrechtse binnenstad

Benard Kimeli pakt de winst in 57 minuten en 58 seconden

De 67ste editie van de Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Benard Kimeli. De 22-jarige Keniaanse atleet finishte in droge weersomstandigheden in 27 minuten en 57 seconden voor zijn concurrenten die onder andere bestonden uit de wereldrecordhouder Leonard Komon. Kimeli, loper van de huidige snelste seizoentijd, maakte vanaf het begin onderdeel uit van de kopgroep en versnelde na 8 km naar een voorsprong die niet meer in te halen bleek. Voor Leonard Komon was het een mooi weerzien met de stad waar hij zeven jaar geleden een wereldrecord liep dat nog steeds staat. Ruim 10.000 lopers tekenen voor een groots loopfeest in de prachtige Utrechtse binnenstad.

Ruim 10.000 lopers maken van de 67ste editie een prachtig loopfeest in de Utrechtse binnenstad

Richard Douma snelste Nederlander

Benard Kimeli was na afloop dol enthousiast over zijn overwinning: “Geweldig om hier te winst te pakken! Samen met en in de stad waar Leonard Komon zeven jaar geleden het wereldrecord liep. De start op de Maliebaan zal ik niet snel vergeten, wat een sfeer! Ook langs de route veel publiek. De wind was fors vandaag, dat maakt een snelle tijd helaas lastig. Utrecht is een mooie stad om te lopen.”

Richard Douma finishte als eerste Nederlander met een mooie tijd van 30:32. Voor Jill Holterman was het een prachtig weerzien met de Singelloop Utrecht. Zij liep een persoonlijk record in 33:35.

Utrecht als loopstad razend populair

De Singelloop Utrecht genoot dit jaar een ongekende populariteit. Ruim 10.000 lopers schreven zich in en de afstanden Singelloop 10 km en 5 km waren voortijdig uitverkocht. Wanneer Utrecht ontwaakt, worden door de vele vrijwilligers die helpen om van het evenement een succes te maken de laatste voorbereiding getroffen. Twee echte Utrechtse locaties, het Wilhelminapark en de Maliebaan, liggen klaar om de lopers en haar supporters te ontvangen.


"Gaaf deze ga ik morgen op school laten zien!"

In de ochtend kenmerkt het weerbeeld zich door af en toe zon en het is droog. De speaker verwelkomt de eerste jonge lopers die aankomen in het Wilhelminapark, veelal aan de hand van papa of mama. Aan de voet van het monumentale park liggen start en finish van de Chiquita Kids Runs. De eerste jonge lopers t/m 8 jaar melden zich al vroeg bij de start voor de 1 km. Waar de één zenuwachtig staat de trappelen kijkt de ander rustig om zich heen. Wanneer de speaker vraagt of iedereen er zin in heeft klinkt luidkeels: “Jaaaa!”. Om half 12 klinkt het eerste startschot en de eerste vlugge jaapies schieten het parcours op. In het kielzog volgen bijna 500 kinderen waarvan meerderen vergezeld door een coach (papa, mama, broer, zus, oom of tante). Veel lachende gezichten komen even later over de finish. Daar wacht een echte Singelloop-medaille. “Gaaf! Deze ga ik morgen op school laten zien!” Chiquita heeft voor elke deelnemer aan de Kids Runs een speciaal t-shirt gemaakt. Het shirt is overal te zien. Een half uur later start de 2 km waar de vreugde al even groot is. Na afloop is het nagenieten in het Wilhelminapark.


Een van de mooiste startlocaties: de Maliebaan

Tegen de tijd dat de eerste lopers voor de 5 km zich op de Maliebaan verzamelen pakken de wolken zich samen maar de regen blijft uit.. DJ Jorrit zweept de lopers op met zijn vrolijke stem en hij krijgt de eerste handen in de lucht. Het is een prachtig beeld: duizenden lopers die klaar staan voor de start op de statige Maliebaan. Wanneer het startschot klinkt vertrekken lopers zes breed voor een route door de prachtige binnenstad. Aan weerszijde staat publiek om de lopers aan te moedigen.

Het aanwezige publiek loopt na de start van de Maliebaan naar het Wilhelminapark en worden in de Burgemeester Reigerstraat toegezongen, -gedanst en aangemoedigd door het HUP-team van NS. De verbindingsweg is dankzij het HUP-team een groot feest om te lopen. Na iets meer dan een kwartier komt de eerste loper alweer over de finish.

Feest langs het parcours

Vanwege de overweldigende belangstelling was de 10 km in de week van het evenement volledig uitverkocht. Deze afstand startte in vier waves met voorop de absolute wereldtop op de 10 km. Wereldrecordhouder Leonard Komon liep in Utrecht zeven jaar geleden het wereldrecord en genoot zichtbaar van de aandacht. Drie gelukkige deelnemers mochten na een unieke Facebook actie vlak achter het wedstrijdvak starten. De sfeer vooraan maakt op hen zichtbaar indruk. De ruim 7.500 deelnemers vertrekken vervolgens voor de sfeervolle route langs de authentieke singels. Onderweg legt de fotograaf op de organisatiemotor alles haarfijn vast op beeld. Voor een echte Utrechter is het een sportief weerzien met de mooiste plekjes. Voor een bezoeker van de stad een bijzondere belevenis. Langs de route staat muziek met Samba en DJ’s om de lopers aan te moedigen.Goed gevuld Wilheminapark bruist na afloop

Een voor één vinden de lopers hun weg naar de finish in het Wilhelminapark. Velen zullen de laatste meters en met de finish aan de voet niet vergeten. Ook hier staan mensen geduldig te wachten tot er een bekende voorbij komt. Na afloop speelt in het Wilhelminapark een band en is het volop nagenieten. De winnaars ontvangen onder luid applaus. Dit maakt de Singelloop Utrecht tot zo’n mooi evenement.

Volgend jaar weer? Nemen jullie de zon mee?

Zondag 7 oktober 2018!