6 redenen om mee te doen aan de Singelloop Utrecht

Wat maakt Singelloop Utrecht zo'n bijzondere loopbelevenis? Bijzondere herkenningspunten en historische feitjes worden hier uitgelicht en beschreven. Loop mee over de statige Maliebaan, langs de authentieke singel en finish in het Rijksmonumentale Wilhelminapark.

Maliebaan

De Maliebaan ademt sporthistorie. Al in 1637 stonden de eerste deelnemers klaar om af te slaan voor het Maliespel, destijds een populaire balsport onder studenten. Ruim 200 jaar later, in 1885, werd op de Maliebaan het eerste fietspad van Nederland aangelegd. Vandaag de dag geeft de Maliebaan, startlocatie van de Singelloop Utrecht, nog steeds een overweldigende indruk.

Utrechtse singels

Utrecht heeft een prachtig historisch centrum dat grotendeels wordt omringd door een singel. In 2017 loopt Singelloop Utrecht langs de alom bekende singels en grachten waaronder de Oudegracht, Nieuwegracht en Stadsbuitengracht. Het parcours van Singelloop Utrecht is officieel gemeten door de Atletiekunie.

Molen Rijn en Zon

De korenmolen Rijn en Zon, vernoemd naar de heren Govert van Rhijn en Bernardus Sonnenberg, draagt met trots het vandaal van ‘de hoogste molen van de provincie Utrecht’. Lopers van de 10 kilometer kunnen de karakteristieke molen, die door een gekraakt voeghout in de kap noodgedwongen inmiddels vijf jaar stil staat, al van ver boven het straatbeeld uit zien steken. De voorbereidingen voor restauratie zijn in volle gang.

Singelloop 2014 Grote Bestanden Byryan Photography 157 Van 191

Wilhelminapark

Het rijksmonumentale Wilhelminapark, geopend in 1898 en gelegen in de wijk Utrecht Oost, staat bekend als één van de mooiste stadsparken van Nederland. De finishlocatie van de Singelloop Utrecht is een prachtige ontmoetingsplek en de thuishaven van vele standbeelden waaronder het standbeeld van koningin Wilhelmina.

In en om het Wilhelminapark zijn tijdens de Singelloop Utrecht omkleedgelegenheden, toiletten, tassen inname, fietsenstalling en uitgebreide catering aanwezig. Stands en een DJ zorgen voor een gezellig sfeer bij het evenement.

De oudste stratenloop van Nederland

De Singelloop Utrecht is de oudste stratenloop van Nederland en telt inmiddels 66 winnaars. De eerste editie vond plaats in 1925. Drie jaar later stonden er 37 deelnemers klaar aan de start en maar liefst 100.000 mensen langs het parcours om hen aan te moedigen. Een foto uit 1928 met honderden mensen langs de grachten.

01

Snelste 10 km parcours ter wereld

Leonard Komon schreef op zondag 26 september 2010 geschiedenis door bij de 60e editie in Utrecht een nieuw wereldrecord te lopen. De 22-jarige Keniaanse langeafstand loper finishte met een tijd van 26:44 en was daarmee 17 seconden sneller dan zijn landgenoot Micah Kogo. Tot de dag van vandaag is het wereldrecord op de weg nog niet verbeterd.

Na een aantal kalme jaren werd werd de Singelloop Utrecht in 2015 met vernieuwd elan terug op de internationale kalender gezet. De 22-jarige loper Abraham Cheroben uit Bahrein finishte onder uitstekende omstandigheden en na een spannende strijd met de Keniaan Philip Langaat op de sfeervolle Maliebaan in 27 minuten en 35 seconden. De tweede snelste tijd ter wereld dit seizoen en tevens vervulling van de ambitie van de organisatie om een top drie snelste seizoentijd bij de 10 kilometerlopen te noteren.

In 2016 won de Belgische atleet Abdi Bashir verrassend en in lastige weersomstandigheden (28.31). Bashir sprak na afloop opgetogen over zijn prestatie waarmee hij de aanwezige bezoekers een spannende eindstrijd bezorgde. "Ik ben super blij. De hele race heb ik zorgvuldig gelopen en de bochten zo goed mogelijk genomen. Vlak voor de finish gingen Cheroben en Kipyeko buitenom. Ik ging binnendoor en pakte de winst." .

AD Runner's World Magazine