Abdi Bashir wint verrassend de 66ste editie van de Singelloop Utrecht na een geweldige eindsprint en in weersomstandigheden verre van ideaal voor toptijden

De 66ste Singelloop Utrecht is een prachtige overwinning geworden voor Abdi Bashir De 27-jarige Belgische atleet geboren in Somalië, finishte in weersomstandigheden verre van ideaal voor toptijden maar met een geweldige eindsprint  in 28 minuten en 31 seconden. Bashir was in de laatste meters nipt sneller dan Abraham Cheroben (28:31), de winnaar van vorig jaar, en Philip Kipyeko (28:33). In de middag finishten ongeveer 8.500 enthousiaste lopers aan de voet van het sfeervolle Wihelminapark, de vernieuwde start- en finishlocatie zorgde voor veel positieve reacties.

Abdi Bashir sprak na afloop opgetogen over zijn prestatie waarmee hij de aanwezige bezoekers een spannende eindstrijd bezorgde. "Ik ben super blij. De hele race heb ik zorgvuldig gelopen en de bochten zo goed mogelijk genomen. Vlak voor de finish gingen Cheroben en Kipyeko buitenom. Ik ging binnendoor en pakte de winst." 

Lukadekruijf 20161002 0009

Michel Butter en Koen Raymaekers

De Nederlandse top was goed vertegenwoordigd bij de start op de Maliebaan. Michel Butter liep voor het eerst mee bij Singelloop en heeft genoten van de Utrechtse binnenstad: "Utrecht is een geweldige stad om in te lopen. De start op de Maliebaan was bijzonder en langs het parcours stonden ondanks het barre weer veel mensen. Ik kon lang mee met de kopgroep, tot en met 7 km ongeveer, en daarna moest ik lossen. Ik ging voor 29 minuten en ben daarom erg tevreden." Butter eindige als vijfde in 28 minuten en 58 seconden.

Koen Raymaekers: "Ik ging erg hard van start en dat brak mij in de loop van de wedstrijd op. De weersomstandigheden maakte het er niet makkelijk op, enkele delen van het parcours lagen vol met plassen. Desalniettemin een mooie race en ik blij dat ik heb meegedaan." De Nederlandse Elizeba Cherono won bij de dames in een tijd van 32 minuten en 07 seconden, een nieuw persoonlijk record.

Brede glimlach

De 66ste editie van de Singelloop Utrecht begint met een prachtige zondagochtend zon in het Wilhelminapark. Jong en oud is naar Utrecht gekomen om deel te nemen aan de 1 km Kidsrun, 2 km Jeugd, RTV Utrecht 5 km of Singelloop 10 km. De talloze vrijwilligers zetten alles klaar om de lopers te ontvangen. Voor velen is het een gezellig jaarlijks weerzien. In het Wilhelminapark staan de kinderen al ver voor de start te trappelen in de startvakken, de zon schijnt nog volop. Speaker Jan van der Meulen zweept de kinderen en hun coaches op: "Hebben jullie er zin in?" Er klinkt luidkeels "Jaaaaa!".

De 1 km Kidsrun en 2 km Jeugdrun blijven dit jaar in de buurt van het Wilhelminapark. Enkele minuten na het startschot komen de eerste alweer binnen. Trots wordt de medaille getoond aan mama die al na de finish stond te wachten. "Hoe ging het?" een brede glimlach verraadt het al: "Goed!". Tegen de klok van 12 uur, vlak voor de start van de 2 km Jeugdrun, begint het te betrekken. De zon maakt plaats voor donkere wolken. Gelukkig blijft de regen uit tot de start van de RTV Utrecht 5 km, waardoor alle kinderen droog huiswaarts keren.

Bhsingellooputrecht05

Geslaagde start op de Maliebaan

Tegen de tijd dat de lopers voor de RTV Utrecht 5 km op de Maliebaan verzamelen beginnen de eerste regendruppels te vallen. Het mag de pret niet drukken. De DJ (Jorrit) krijgt met zijn enthousiaste stem en vrolijke muziek de armen zwaaiend in de lucht. Als het startschot klinkt komt de regen met inmiddels bakken uit de lucht. Weer of geen weer, de Maliebaan vol met lopers bijft een prachtig beeld. De RTV Utrecht wordt gewonnen door Jasper Boot in 16 minuten en 43 seconden. Anoushka Humblet-Lievaart wint bij de dames in 19 minuten en 13 seconden. 

Tussen de start op de Maliebaan en de finish in het WIlhelminapark ligt de Burgemeester Reigerstaat. Een gezellige verbindingsweg waar het HUP-team van NS voor sfeer zorgt en poncho's uitdeeld. Handig, want ondanks de regen staan de mensen rijen dik bij de start van de Singelloop 10 km. In drie startwaves vertrekken ruim 6.000 lopers voor een route die door de binnenstad en zelfs langs het nieuwste stukje Singel gaat. Onderweg staan verschillende muziek acts, van samba tot drum orkest, om de lopers aan te moedigen. En dat werkt. 

Een voor één vinden de lopers hun weg naar de finish in het Wilhelminapark. Velen zullen de laatste 100 meter niet snel vergeten, want ook hier staan mensen geduldig te wachten tot er een bekende voorbij komt. Zo kan een groot compliment gemaakt worden naar de lopers en de toeschouwers. Op het podium werd de cheque overhandigd aan Jeugdsportfonds Utrecht. Een prachtig bedrag van maar liefst €4.240,- 

Volgend jaar weer? Zondag 1 oktober 2017.

Bhsingellooputrecht17

 

Foto's: Bart Hoogveld en Luka de Kruijff

 

AD Runner's World Magazine